19 mei 2015 Steeds meer van onze gebruikers benaderen FloraXchange vanaf een mobiel apparaat zoals een mobiele telefoon of een tablet. De opzet van FloraXchange kan voor deze doelgroep een stuk gebruiksvriendelijker. We gaan FloraXchange daarom ‘responsive’ maken, dit houdt in dat de vormgeving van het platform zich aanpast aan de hand van de grootte van het apparaat waarmee het platform benaderd wordt. Dit omzetten verloopt in twee fases:
 

Fase 1: Alvorens wij kunnen starten met het ombouwen van het platform moeten we de basis onder FloraXchange aan een versie upgrade helpen. De gebruiker zal hier, op wat kleine grafische aanpassingen, niet veel van merken. Toch is het een enorme ingreep aangezien we letterlijk ieder scherm achter FloraXchange onder handen moeten nemen.
 

Fase 2: Vervolgens gaan wij FloraXchange omzetten naar een responsive layout. Per module binnen FloraXchange wordt de gebruiksvriendelijkheid (op scherm-niveau) tegen het licht gehouden en getest op diverse apparaten, hierna wordt de layout aangepast waardoor hij mooi past op alle apparaten.
 

Na deze omzetactie staan we weer klaar om de komende jaren nieuwe zaken te ontwikkelen bovenop een modern platform. We hebben er bewust voor gekozen om FloraXchange geleidelijk over te laten vloeien. De andere optie is om een nieuw platform te bouwen naast FloraXchange en gebruikers vervolgens over te laten stappen naar het nieuwe platform. Deze optie heeft met name voor onze ontwikkelaars enkele grote voordelen en is om die reden een verleidelijke optie, toch denken wij dat deze geleidelijke overgang het minste impact heeft voor alle gebruikers van FloraXchange.

Timing

Het is voor ons praktisch om deze aanpassingen op dit moment uit te voeren omdat we de komende maanden veel zullen gaan ontwikkelen aan FloraXchange. Dit ontwikkelen doen we dan liever direct in de juiste layout zodat we niet overbodig werk moeten doen aan het platform.
 

Voor de techies:

FloraXchange is destijds opgezet in ASP.NET MVC 1. Deze wordt geupgrade naar MVC 5. In plaats van ASPX wordt de Razor view engine gebruikt. Icoontjes gaan plaatsmaken voor scalable vector icoontjes. De layout gaan we vervolgens omzetten naar een Bootstrap layout.